SMMM Odaları ve YMM Odaları Çatıda Birleşmelidir

Hata TÜRMOB yapısında değil, 3568 sayılı yasanın oluşumundadır. Yasanın 35. maddesi düzeltilmeli ve orada bulunan 5+4 maddesi revize edilmelidir. Azınlığın çoğunluğa tahakkümü sayılabilecek bu madde düzeltilerek, birliğin oluşumu yeniden şekillendirilmelidir.
Esasında mantığı biraz tuhaf gelse de şunu anlamak pek mümkün değildir:
Yönetim Kurulu üyesi olmak için mesleki yeterlilik süresi üç yıl iken, başkan seçilebilmek için beş yıl şartı aranmaktadır. Zamanı ve tercihi daraltan bu durum değiştirilmelidir. Tecrübe yıl ile veya yaş ile kazanılacak bir durum değildir. Bir insan mesleki tecrübesini yıl ile değil, iş geçmişi ve işindeki başarısına bağlı olarak ilerletir; okuma ve okuduğunu anlama yetisi meslekte geçen yıl ile elde edilemez.
Buna bağlı olarak bir YMM'nin, aynı yıl ve tecrübeye sahip bir SMMM'den üstün olduğunu iddia eden bu husus, maddenin özü itibarıyla ve hukukun eşitlik ilkesine ters bir durumdur. Aynı şekilde iş hayatında ve meslek yaşantısında elde edilecek tecrübe baz alınacak ise, SMMM'nin mesleki tecrübeleri, YMM'nin mesleki tecrübelerine üstün gelir.
Sonuçta 3568 sayılı yasada durum budur. Fakat eksik olan, SMMM ve YMM Odalarının direkt olarak TÜRMOB merkezli birleşmemesidir. 3568 sayılı yasanın özünde, odalar ayrılmalı ve SMMM ile YMM ayrı birlik odaları şeklinde oluşturulmalıdır. Her oda kendi başkanını seçmeli ve seçilen başkanlar ile yönetim kurulu üyelerinin birlikteliği ile bir TÜRMOB oluşmalıdır. Yani odalar çatıda birleşmelidir.
SMMM Odaları Birliği ve YMM Odaları Birliği olmalı ve bu birlikler eşit sayıda temsilciyle TÜRMOB çatısı altında birleşmelidir. Buna örnek olarak, eş başkanlık mantığı ya da sıra ile, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı gibi değişimli başkanlık modeli uygulanmalıdır.
Bu sorun ancak bu şekilde çözülür.
Yoksa hep şikâyet eder dururuz.